Deze sweet chili kippenvleugels met bosui zijn de perfecte snack voor een gezellige barbecue met vrienden of familie. Ik deel vandaag mijn favoriete marinade recept voor krokante kippenvleugels met een licht pittige zoete smaak.

Waarom je deze sweet chili kippenvleugels moet proberen

Voordat we aan de slag gaan met het recept, wil ik even benadrukken waarom ik deze sweet chili kippenvleugels zo lekker vind:

Kortom, deze gekruide kippenvleugels smaken absoluut fantastisch en zijn supereenvoudig om zelf te maken. Daarmee is het een toppertje in mijn recepten collectie!

Waarom je deze sweet chili kippenvleugels moet proberen

Stap voor stap aan de slag

Nu we dat gedeeld hebben, zal ik je precies uitleggen hoe je deze krokante sweet chili kippenvleugeltjes met bosui maakt. Volg de onderstaande stappen en je zult versteld staan van het eindresultaat!

Benodigdheden

Stap 1: Maak de marinade

Meng in een kommetje de sweet chilisaus, gember, limoensap, honing, sambal badjak, sambal oelek, knoflook en peper en zout. Roer alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.

Stap 2: Voeg de kippenvleugels toe

Voeg de kippenvleugels toe aan de marinade en hussel alles goed door met je handen, zodat elke vleugel volledig bedekt is. Dek de kom af en zet minimaal 8 uur (of overnacht) in de koelkast weg.

Stap 3: Grill de kippenvleugels gaar

Haal de gemarineerde kippenvleugels uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Grill vervolgens in 15-20 minuten gaar op de barbecue, in een grillpan of oven op 180°C. Keer regelmatig om.

De kippenvleugels zijn gaar als het vlees gemakkelijk van het bot loslaat.

Stap 4: Garneer met bosui

Wanneer de kippenvleugeltjes gaar zijn, strooi je er wat fijngehakte bosui (en eventueel rode peper) overheen. Zo krijg je een heerlijk krokant laagje bovenop de sticky chili marinade.

Stap 5: Serveer en geniet!

Serveer de sweet chili kippenvleugels direct vanuit de grillpan of oven. Ze smaken fantastisch als borrelhapje of als onderdeel van een barbecue buffet.

Eet smakelijk!

Extra smaaktip

Wil je de smaak van deze kippenvleugels nog meer pimpen? Voeg dan wat fijngeraspte gember en knoflook toe aan de bosui topping. Dit versterkt de Aziatische invloeden en zorgt voor een heerlijke umami bite.

Bewaartips

Heb je overgebleven kippenvleugels? Bewaar ze dan maximaal 3 dagen afgedekt in de koelkast. Je kunt ze het beste opwarmen in de oven of airfryer, zodat de lekkere krokantheid behouden blijft.

Verwarm op 180°C in ongeveer 8-10 minuten tot het gerecht weer hot en crispy is.

Variatietips SWEET CHILI KIPPENVLEUGELS MET BOSUI

Variatietips

Er zijn eindeloos veel variatiemogelijkheden voor deze sweet chili kippenvleugels. Hieronder geef ik vast wat creatieve ideeën om de volgende keer eens uit te proberen!

Andere vleessoorten

In plaats van kippenvleugels kun je ook kiezen voor kippenpootjes, kippendijen of stukjes kipfilet aan satéprikkers. Varieer met verschillende soorten kip of vlees voor een eigen draai.

Extra groenten

Voeg wat extra crunch en vitamines toe door fijngesneden ui, paprika of taugé door de marinade heen te mengen. Dit geeft een kleurrijk effect en meer textuur.

Andere kruiden en specerijen

Experimenteer eens met de toevoeging van koriander, citroengras, laos, ketoembar of diverse andere Aziatische kruiden. Ook een beetje chili vlokken, cayennepeper of Spaanse peper zijn lekkere pittige opties.

Dipsausen en sausjes

Serveer de kippenvleugels met huisgemaakte chilisaus, sweet chilisaus, sambal saus of een dip van sriracha en honing voor extra diepte en smeuïgheid.

Cocktail kippenvleugels

Voor een leuk twist kun je de marinade ook combineren met 1-2 eetlepels Licor 43 of een andere zoete likeur. Dit zorgt voor lichtzoete kippenvleugels met een vleugje alcohol. Perfect als borrelhapje!

Veelgestelde vragen

Tot slot beantwoord ik hier nog enkele veelvoorkomende vragen over dit recept voor sweet chili kippenvleugels.

Hoe lang blijft de marinade houdbaar?

De marinade kun je tot 5 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. Zorg wel dat je verse kippenvleugels gebruikt.

Kunnen ze ook in de airfryer?

Jazeker, de sweet chili kippenvleugels smaken ook fantastisch uit de airfryer! Verwarm op 180°C en bak in 15-18 minuten knapperig en gaar. Keer halverwege om.

Wat voor sweet chilisaus gebruik ik het best?

Ik raad aan om voor de authentieke Aziatische smaak te kiezen voor een merk als Sos oder Ketjap Bango. Maar elke sweet chilisaus werkt prima voor dit recept.

Mag het ook vegetarisch?

Uiteraard! Vervang in dat geval de kippenvleugels door blokjes paneer, tofu of tempeh. De marinade werkt fantastisch bij deze vleesvervangers.

Zijn de kippenvleugels ook geschikt voor kinderen?

Absoluut! Deze sweet chili kippenvleugels met bosui zijn een traktatie die zowel kinderen als volwassenen lusten. Ze zijn lekker krokant en hebben een fijne balans tussen zoet, hartig en pittig. Een echte crowd pleaser dus!

Probeer ze zeker eens uit en laat me vooral weten wat je ervan vond!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *